آبگرمکن _ آشنایی جامع با انواع آبگرمکن

انواع آبکرمکن

با آبگرمکن و انواع آن بیشتر آشنا شویم

آبگرمکن به قطع یکی از ضروری ترین لوازم منزل می باشد. شما برای استحمام، نظافت و انجام بسیاری از کارهای روزمره خود نیاز به آبگرم خواهید داشت.

 

خرید آبگرمکن می تواند برای مصرف کنندگانی که اطلاعات چندانی راجع به انواع آبگرمکن، نحوه کارکرد آن ها و مزایا و معایب آن ندارند، موضوعی چالش بر انگیز باشد و خریدن آن بدون آشنایی با انواعی که دارد ممکن است برای شما دردسر ساز شود یا نیاز شما را به خوبی رفع نکند.

 

ما در این مقاله سعی کردیم هر آنچه که مورد نیاز شما برای خریدی کم ریسک و هوشمندانه است را برای شما به زبان ساده بیان کنیم.

 

انواع آبکرمکن

انواع آبگرمکن

چرا به آب گرم نیاز داریم؟

شاید بهتر باشد در ابتدا یک توضیحی درباره چیستی آبگرمکن داشته باشیم. طبیعتاً آبی که به صورت مستقیم از لوله کشی در اختیار ما قرار می گیرد، به دلیل سرد بودن، مناسب استفاده برای شستشو و استحمام نمی باشد. به خصوص در فصل زمستان و پاییز که آب لوله کشی ها به شدت سرد می شود.

 

اهمیت تامین آبگرم تا به امروز

یقینا برای حمام کردن به آب گرم نیاز داریم. در زمان های قدیم که چیزی شبیه به آبگرمکن های امروزی وجود نداشت، برای تهیه آب گرم مورد نیاز مصارف روزانه، از قراردادن ظرف های بزرگ و کوچک آب به روی آتش استفاده می کردند و برای استحمام به دلیل نبود امکانات و نداشتن آب لوله کشی، به حمام های عمومی می رفتند.

 

می توانید تصور کنید برای انجام عادی ترین کارهای روزمره که ما امروزه بدون کوچک ترین زحمت و دردسر قادر به انجام آن هستیم مجبور به تحمل چه سختی و مشقتی بودند.

 

با گذشت زمان و بالا رفتن سرعت زندگی و کیفیت آن و همینطور دسترسی عموم مردم به آب لوله کشی، نیاز مردم به وسیله ای که با سختی کمتری، آب گرم مورد نیازشان را تهیه کند، زیاد شد. همین نیاز ابتدایی باعث اختراع دستگاهی به نام آبگرمکن شد تا آب گرم را در منازل در اختیار مردم قرار دهد.

 

کاربرد آبگرمکن

اهمیت تامین آب گرم در زندگی روزمره

روند پیشرفت آبگرمکن ها تا به امروز

آبگرمکن ها در ابتدا توسط گرمای حاصل از زغال گداخته و پس از آن با نفت کار می کردند. اما این ها نیز کامل نبودند و ایراداتی داشتند. به طور مثال زمان زیادی صرف گرم شدن آب می شد و حجم آبی هم که گرم می شد، برای خانواده های پر جمعیت آن زمان کافی نبود. همچنین استفاده از یک آبگرمکن نفتی خطرات زیادی را به دنبال داشت.

 

اما خوشبختانه روند پیشرفت در تولید انواع آبگرمکن و تکنولوژی های مورد استفاده در آن، طی زمان اتفاق می افتاد. مثلا آبگرمکن گازی ایستاده بزرگی که با کپسول گاز و بعد از آن با گاز شهری کار می کرد.

 

ولی متاسفانه این نوع از آبگرم کن ها نیز مشکلاتی به همراه داشتند. برای نمونه ظرفیت محدود مخزن آن ها، باعث می شد که در حمام های بیشتر از نیم ساعت، فرد با کمبود آب گرم مواجه شود.

 

پیشرفت در تکنولوژی ساخت انواع آبگرمکن هنوز ادامه دارد و این امر موجب شده تا به مرور دستگاه هایی تولید شوند که با اشغال کمترین فضا، کمترین میزان مصرف انرژی، گرم کردن مقدار بیشتری آب و در کل رفع ایرادات دیگر، مورد استفاده قرار بگیرند.

 

انواع آبگرمکن چیست؟

همانطور که در ابتدا نیز گفته شد، آبگرمکن یکی از رایج ترین و محبوب ترین دستگاه های گرمایشی است که در اغلب خانه ها به کار می رود. البته این دستگاه در نوع صنعتی نیز ساخته و استفاده می شود ولی در این جا قصد داریم تمرکز خود را بر روی آب گرم کن های خانگی قرار دهیم.

 

امروزه انواع مختلفی از این دستگاه گرمایشی ساخته می شود که هر کدام ویژگی های متفاوتی دارند و محل استفاده یشان با یک دیگر فرق می کند.

 

در یک نوع دسته بندی، انواع آبگرمکن را بر اساس داشتن یا نداشتن مخزن تقسیم بندی می کنند و در نوع دوم دسته بندی نیز، آن ها را بر دو اساس محل منبع انرژی و نوع سوخت مصرفی می توان تقسیم بندی کرد که در ادامه به توضیح هر کدام می پردازیم.

 

آبگرمکن مخزن دار چیست و چگونه کار می کند؟

در این نوع از انواع آبگرمکن، مخزنی برای نگهداری آب و گرم کردن آن و همچنین رساندن دمای آب به اندازه دلخواه شما وجود دارد. این نوع دستگاه های گرمایشی، انواع مختلفی دارند و به صورت برقی و گازی و در ظرفیت های مختلف تولید شده و به بازار عرضه می شوند.

 

در آبگرمکن برقی مخزن دار، از المنتی استفاده می شود که توسط برق داغ می شود و آبی که در مجاورتش قرار دارد را گرم می کند. هنگامی که دمای آب به اندازه مورد نظر رسید، المنت توسط یک ترموستات که درون دستگاه تعبیه شده، خاموش می شود.

 

در آبگرمکن گازی مخزن دار، آب داخل مخزن به وسیله مشعل گرم می شود. هر زمانی که آب مخزن استفاده شود و از درون آن تخلیه شود، مجددا پر شده و گرم می شود.

 

این چرخه و یا پروسه به صورت مداوم انجام می شود. اگر زمانی ترموستات به خوبی کار نکند و تشخیص ندهد که دمای آب بالا رفته، شیر اطمینان اجازه نمی دهد که فشار آب داغ داخل دستگاه، برای شما خطرساز شود.

 

آبگرمکن مخزن دار

نوعی از ابگرمکن مخزن دار

اطلاعات تکمیلی برای خرید آبگرم کن های مخزن دار

برای خرید این آبگرمکن ها، نیازی نیست که هزینه زیادی را پرداخت کنید. ولی لازم است بدانید مصرف انرژی، به خصوص در نوع برقی آن، بالاست و احتمالا شما مجبور خواهید شد که هزینه بیشتری را برای قبض برق خود بپردازید.

 

اما باز هم تقاضای خرید آبگرمکن برقی بسیار بالاست، چرا که این نوع دستگاه ها در مناطقی که هنوز گاز کشی نشده، یا به دلایلی امکان نصب ابگرمکن گازی وجود ندارد، میتوانند تنها و حتی بهترین انتخاب باشند.

 

در نوع گازی این تجهیزات، هم می توان از گاز شهری استفاده کرد و هم از کپسول های گاز. یکی از مزیت های این نوع دستگاه ها، هزینه کمتری است که طی مدت استفاده از آن، برای انرژی مصرفی پرداخت خواهید کرد.

 

آبگرمکن بدون مخزن چیست و چگونه کار می کند؟

آبگرمکن بدون مخزن، یک جعبه نسبتا کوچک است که می توان روی دیوار نصب کرد و به آبگرم کن دیواری نیز معروف است. این تجهیزات گرمایشی نیز در أنواع مختلفی ساخته می شوند که در ادامه این مطالب، با آن ها آشنا خواهید شد.

 

نحوه کار این دستگاه به شکلی است که لوله های آب به صورت مارپیچی داخل جعبه آبگرم کن و در مجاورت مشعل قرار دارند. آب درون این لوله ها گرم می شود و در دسترس ما قرار می گیرد.

 

مصرف انرژی در آبگرمکن بدون مخزن بسیار پایین تر از نوع مخزن دار آن است ولی شما هزینه بیشتری را صرف خرید، نصب و نگهداری آن می کنید.

 

آبگرمکن بدون مخزن

دو مدل از ابگرمکن های بدون مخزن

بررسی نوع دیگر تقسیم بندی ها

همان طور که گفته شد، ما آبگرمکن ها را با دو معیار دیگر هم می توانیم تقسیم بندی کنیم. محل قرار گیری منبع انرژی و نوع سوخت مصرفی دو معیاری هستند که ما برای این دسته بندی از آن ها استفاده می کنیم.

 

البته لازم به ذکر است، مواردی که با توجه به این دو مورد تقسیم بندی می شوند، یکسان هستند و ما صرفا قصد داریم تا شما را با نام این دسته بندی ها آشنا کنیم.

 

تقسیم بندی بر اساس محل منبع انرژی

در این نوع گروه بندی که معیار، محل قرار گیری منبع انرژی می باشد، آبگرمکن ها را به دو دسته مستقیم و غیر مستقیم تقسیم می کنند.

 

آبگرمکن های برقی، گازی، نفتی و زغالی که منبع انرژی آن ها در داخل خود دستگاه قرار دارد را در دسته مستقیم قرار می دهند.

 

آبگرمکن های خورشیدی، دو جداره و کوئلی را نیز که منبع انرژی آن ها در محلی خارج از دستگاه (به طور مثال در موتور خانه) قرار دارد را در دسته غیر مستقیم قرار می دهند.

 

تقسیم بندی بر اساس نوع سوخت

طبق آنچه در بالا گفته شد، معیار دوم دسته بندی این نوع تجهیزات گرمایشی، نوع سوخت مصرفی آن ها است. انواع این دسته عبارتند از :

 

آبگرمکن های برقی، گازی، نفتی، زغالی و خورشیدی

 

نحوه کار و ویژگی های آبگرمکن برقی

در این نوع، منبع انرژی و سوخت دستگاه توسط انرژی الکتریکی یا همان برق تامین می شود. آب درون مخزن آبگرمکن برقی، توسط یک المنت گرم می شود و به وسیله یک ترموستات نیز که درون آن تعبیه شده، دمای آب را کنترل می کند.

 

مزایا

یکی از مزایای استفاده از برق به جای نفت و گاز در این تجهیزات گرمایشی، این است که آلایندگی تولید نمی کنند و با محیط زیست سازگار هستند.

 

ویژگی دیگری که می توان بیان کرد، قابلیت استفاده آن ها در مناطقی است که با مشکل لوله کشی گاز مواجه هستند. طبیعتاً در آبگرمکن برقی، به دلیل عدم استفاده از گاز، با خطرات ناشی از نشت گاز رو به رو نخواهیم بود.

 

معایب

البته باید گفت در کنار تمام مزایایی که دارند، معایبی را هم می توان برایشان بیان کرد. یکی از آن ها هزینه نسبتاً بالایی است که قرار است روی قبض برق شما حساب شود.

 

یکی دیگر از معایب آبگرمکن برقی، وابستگی مطلق به برق است. چرا که در صورت قطع برق و یا بروز مشکل در سیستم برقی، این دستگاه دیگر قادر به گرم کردن آب نخواهد بود.

 

آبگرمکن های برقی

انواع ابگرمکن های برقی

نحوه کار و ویژگی های آبگرمکن گازی

آبگرمکن های گازی که در هر دو نوع مخزن دار و بدون مخزن تولید می شوند، گاز مورد نیاز خود را یا با استفاده از لوله کشی گاز شهری و یا از طریق اتصال با کپسول گاز، بدست می آورند.

 

این نوع تجهیزات گرمایشی از چند بخش اصلی تشکیل شده اند. مخزن، مشعل، اتصالات و شیرها، دودکش ها و کلاهک تعدیل و سیستم کنترلی و ترموستات.

 

در نوع مخزن دار آبگرمکن گازی، همانطور که در بالا توضیح دادیم، مشعل گاز، آب درون مخزن را تا رسیدن به دمای مورد نظر گرم می کند. به طوری که آب داخل مخزن همیشه گرم است حتی زمانی که شما به آن نیازی ندارید.

 

آبگرمکن گازی مخزن دار نیز به شکلی طراحی شده تا زمانی که مشعل روشن می شود، آب داخل مخزن گرم شود و هر وقت که آب مخزن استفاده شد و از آن خارج شد دوباره پر شود و باز به آن گرما داده شود تا به دمای مورد نظر برسد.

 

نحوه کار دستگاه

در آبگرمکن گازی، آب سرد توسط یک لوله وارد مخزن می شود. آب سرد در کف مخزن به وسیله یک مشعل گاز که در زیر مخزن قرار دارد، گرم می شود. این آب گرم در مخزن بالا می رود و توسط یک لوله خارج می شود.

 

یک ترموستات که دمای آب داخل مخزن را اندازه گیری می کند، در کنار مشعلی که آب را گرم می کند قرار داده می شود تا در صورت نیاز مشعل را خاموش و یا روشن کند و به این صورت دمای آب را تنظیم نگه دارد.

 

در این میان یک دودکش نیز درون آبگرمکن تعبیه شده تا گازهای خروجی را به بیرون از خانه هدایت کند. البته این دودکش به نحوی ساخته شده تا بتواند مقداری از گرمای خروجی را دریافت کند و به آب اطراف منتقل کند. به این صورت راندمان دستگاه را به بیشترین میزان خود می رساند.

 

مزایا

هزینه پایین گاز به نسبت دیگر سوخت ها در کشورمان، باعث شده تا آبگرمکن های گازی، جزو رایج ترین و پر استفاده ترین انواع آبگرمکن، در کشور باشند.

 

معایب

البته این نوع تجهیزات گرمایشی معایبی را هم دارند. به طور مثال ایجاد آلودگی های زیست محیطی، خطرات ناشی از نشت گاز و مصرف بالای آب در انواع آبگرمکن گازی مخزن دار، چند مورد از این معایب هستند.

 

آبگرمکن های گازی

انواع ابگرمکن های گازی

نحوه کار و ویژگی های آبگرمکن نفتی

آبگرمکن نفتی را می توان به عنوان یکی از قدیمی ترین انواع آبگرمکن به حساب آورد. در این تجهیزات گرمایشی، از نفت به عنوان تامین کننده انرژی مورد نیاز دستگاه استفاده می شود.

 

بعد از آن که نفت از طریق لوله های رابط از کاربراتور عبور می کند و به محفظه احتراق می رسد، در آن جا مشتعل می شود و حرارت ایجاد می کند و این حرارت موجب گرم شدن آب می شود.

 

نحوه کار و ویژگی های آبگرمکن خورشیدی

استفاده از انرژی خورشید سال هاست که در بین مردم به اشکال مختلف رواج دارد. انرژی تجدید پذیر و رایگان خورشید و جایگزینی آن با سوخت های فسیلی گران قیمت و تجدید ناپذیر، برای محیط زیست بسیار مفید است.

 

شما برحسب نیاز و تعداد اعضای خانواده و میزان مصرف، باید ظرفیت مخزن مناسب آبگرمکن خود را انتخاب کنید.

 

آبگرمکن خورشیدی

ابگرمکن خورشیدی

نحوه کار و اجزای مختلف دستگاه

آبگرمکن خورشیدی معمولا روی پشت بام نصب می شود. کلکتورهای خورشیدی که جزو مهم ترین اجزای این تجهیزات به حساب می آیند، وظیفه جذب انرژی خورشیدی را دارند و گرم کردن آب توسط این قسمت انجام می شود.

 

صفحه جاذب مهم ترین قسمت یک کلکتور است که لوله های عبوری آب، پشت این صفحه قرار دارند و برای اینکه جذب انرژی بیشتری داشته باشند معمولا به رنگ تیره هستند.

 

لوله های کلکتور آبگرمکن خورشیدی از جنس شیشه دو جداره هستند که این دوجداره بودن لوله باعث میشود تبادل دما با فضای بیرونی به کمترین حد ممکن برسد.

 

شاید برای خرید این نوع تجهیزات گرمایشی، هزینه بیشتری را پرداخت کنید ولی به دلیل استفاده از انرژی رایگان نور خورشید، این هزینه برای شما جبران خواهد شد و هم اینکه با استفاده از این ابگرمکن از محیط زیست حمایت کرده اید.

 

اجزای آبگرمکن خورشیدی

اجزای ابگرمکن خورشیدی و نحوه عملکرد آن

نحوه کار و ویژگی های آبگرمکن کویلی

در موتورخانه ها و برای اماکن صنعتی یا بیمارستان ها، از آبگرمکن کویلی برای تامین آب گرم مصارف بهداشتی استفاده می شود. درون منبع کویلی لوله های مسی وجود دارند که آب گرم تولید شده توسط دیگ بخار موتورخانه، داخل این لوله های مسی جریان دارند.

 

زمانی که آب سرد لوله کشی وارد این منبع می شود، به وسیله تماس با لوله های مسی گرم می شود. به طور کلی می توانیم بگوییم در آبگرمکن های شهری از شعله برای گرم کردن آب استفاده می شود ولی در آبگرمکن های کویلی از آب گرم استفاده می شود.

 

آبگرمکن کوئلی

ابگرمکن کویلی

نحوه کار و ویژگی های آبگرمکن دوجداره

آبگرمکن دوجداره مشابه آبگرم کن کویلی است، با این تفاوت که آب گرم، به جای آن که از لوله های مسی درون منبع عبور کند، داخل جداره دوم این منبع ها جریان دارد و گرمایش آب شهری را برای مصارف بهداشتی تامین می کند.

 

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *